Wyrmwood (2014)

Wyrmwood (även kallad Wyrmwood: Road of the Dead) är en av många zombiefilmer som kommit ut på senare år, och den är enligt min åsikt en av de zombiefilmer som faktiskt är mycket sevärd – om man gillar genren vill säga. Den spelades in i Australien för i sammanhaget blygsamma $160 000 och är Kiah Roache-Turners långfilmsregidebut. Handlingen kretsar kring syskonparet Barry och Brook som på olika vis försöker återförenas med varandra och undgå att bli infekterade av zombiesjukan.

Wyrmwood hade världspremiär på Fantastic Fest i Australien den 19 september 2014, och sedan följde premiär på 74 stycken vanliga biografdukar den 12 februari 2015. Ursprungligen var det tänkt att filmen bara skulle visas på vanliga biografer i Australien under en enda kväll, men filmen fick så mycket god publicitet, och så många biosalonger blev utsålda, att fler visningar genomfördes. På vissa biografer fortsatte filmen att visas under flera veckors tid.

Den 13 februari släpptes Wyrmwood som Video on Demand på IFC Midnight, och februari 2015 var också den månad då det avslöjades att det fanns planer på en uppföljare till Wyrmwood och att man hade förhoppningar om att samla det gamla skådespelargänget igen.

I skrivande stund är cirka 80% av alla omdömen för Wyrmwood på Rotten Tomatoes positiva omdömen.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

En dag blir stadsbon Brooke attackerad av två av sina anställda i sin studio – båda har förvandlats till zombier i samband med en meteorskur. Hon lyckas ringa sin bror Barry och varna honom för vad som pågår. Barry, hans fru Annie och deras dotter Meganne tar på sig gasmasker och slår sig fram till sin bil, men när Annie och Meganne tar av sin gasmaskerna infekteras de och börjar förvandlas till zombies, varpå Barry skjuter dem med en spikpistol.

Barry får slut på spik innan han kan begå självmord, vilket får honom att försöka med en annan mans vapen istället. Mannen, som heter Chalker, upptäcker dock Barry och slår honom medvetslös. När Barry kvicknar till ber han Chalker ta med honom till Brookes studio, omedveten om att en paramilitär grupp har fångat in henne och fört bort henne så att vetenskapsmannen Doc ska kunna utföra experiment på henne.

Zombies som drivmedel

På väg till Brooks studio slutar Chalkers bil fungera, så de fortsätter till fots. Benny, en annan överlevare, råkar döda Chalker av misstag och blir Barrys nya vägkamrat. De lär känna mekaniker Frank och hans assistent, som upplyser dem om att alla eldfängda vätskor har blivit obrukbara – det är därför bensindrivna bilar inte längre går att köra. Den lilla gruppen upptäcker dock att zombiernas blod och andedräkt går att förbränna och de bygger en motor som drivs av zombiebränsle. När Franks assistent blir infekterad och börjar förvandlas till zombie använder de honom som bränsle.

Snart gör Barry, Benny och Frank sin nästa upptäckt – zombies slutar andas brännbar gas på nätterna. De tre tillbringar natten i sin stillastående bil, men blir överfallna och i tumultet börjar bilens kompressor att brinna. Frank blir biten av en zombie och ber Barry att skjuta honom, vilket Barry gör.

Zombietelepati

Nästa dag möter Barry och Benny paramilitärer som kör omkring i en elbil. De säger att personer med A- blod är immuna mot zombieinfektionen, och erbjuder sig också att leda Barry och Benny till Brook.

Brook har å sin sida fått förmågan att kontrollera zombies telepatiskt, på grund av Docs experiment. Hon tar några zombies till hjälp för att döda Doc och fly, och återförenas med sin bror.

Brook, Barry och Benny jagas av paramilitärerna och Benny blir skjuten i magen. När soldaterna kommer i fatt dem avslöjar de sin plan att halshugga Brooke och ta med hennes huvud till sitt befäl. Den svårt skadade Benny offrar sig och låter sig förvandlas till zombie så att Brooke kan kontrollera honom och använda honom för att attackera soldaterna. Zombie-Benny dödar två av soldaterna, men blir dödade av kaptenen som också skjuter Brook och Barry. Efter att ha skjutit en zombie är kaptenens ansikte täkt av zombieblod, som den skadade Barry tänder eld på. Brook reser sig upp och befaller en hord av zombies att äta upp kaptenen.

I slutet av filmen stöter Barry och Brook på Docs laboratoriefordon och Brook beordrar en ny zombiehord att anfalla den och slita sönder paramilitärerna.

Korta fakta om Wyrmwood

Regissör Kiah Roache-Turner
Producent Tristan Roache-Turner
Manusförfattare Kiah Roache-Turner

Tristan Roache-Turner

Originalmusik Michael Lira
Fotografi Tim Nagle
Klippning Kiah Roache-Turner
Produktionsbolag Guerilla Films
Världspremiär
 • 19 september 2014 (Fantastic Fest, Austrralien)
Running time 98 minuter
Country Australien
Language Engelska

Roller (i urval)

 • Jay Gallagher som Barry
 • Bianca Bradey som Brooke
 • Leon Burchill som Benny
 • Luke McKenzie som kaptenen
 • Yure Covich som Chalker
 • Catherine Terracini som Annie
 • Keith Agius som Frank
 • Meganne West som Meganne
 • Berryn Schwerdt som Doc
 • Cain Thompson som McGaughlin
 • Beth Aubrey som Charlotte
 • Sheridan Harbridge som Sherri
 • Damian Dyke som Thompson