Nerladdade filmer

Nedladdade filmerNästan alla som gillar film har någon gång laddat ner filmer från nätet via s.k torrentsajter. Dessa webbsidor är rent av olagliga men det är väldigt svårt för myndigheter att sätta stopp för dem av olika tekniska anledningar.

Lagarna för nerladdning och delning av filmer är lite komplicerad, därför tänkte vi förtydliga vad som gäller och vad du som konsumerar dessa filmer, får ut av dem i förhållande till att du köper en DVD eller Blueray film.

Så säger lagen

Det är olagligt att både ladda ner och dela en film på nätet, vilket sker när man laddar ner en film. Så fort du klickar på ”ladda ner” så startas en överföring mellan din dator och den server där filmen ligger. Samtidigt som du laddar ner så delar du de filer i filmen som redan blivit nerladdade, just för att andra också ska kunna ladda ner filmen snabbare.

Varje nedladdning av en film ses som ett enskilt lagbrott, vilket kan leda till att straff och böter döms för flera enskilda filmer samtidigt. Lagen gäller inte bara film utan allt material som är upphovsrättsskyddat, t.ex musik, bilder och annat som är skapat eller ägt av ett företag eller varumärke.

Straff och böter

Straffet för att ladda ner en (1st) film är 50 dagsböter och kan lätt uppgå till ca 20.000 kr i böter om du har en hög inkomst. Om du laddar ner och delar en större mängd filmer så kan dagsboten uppgå till 200 dagsböter och således en enorm summa pengar i böter.

Det finns fall där privatpersoner blivit dömda att betala miljontals kronor i böter för att ha laddat ner en större mängd filmer, ofta runt 400 – 500 st.

Polisen har särskilda avdelningar som endast arbetar med att spåra och hitta s.k ”piratkopierat” material, både från de som fildelar och de som laddar. Polisen kan vid misstanke komma att spåra en viss film eller en viss IP-adress som visar tecken på att ladda eller fildela upphovsrättsskyddat material.

Om Polisen har starka misstankar om fildelningsbrott så kommer de med all säkerhet att utföra en husrannsakan där de beslagtar all datorutrustning.

Hur påverkar det branschen

Film- och musikbranschen kommer att överleva trots att många laddar ner, men man bör samtidigt tänka på att man faktiskt påverkar branscherna väldigt negativt. För varje utebliven försäljning av biobiljetter, DVD-filmer osv, så får film- och skivbolagen mindre pengar och budget för att kunna göra nya, riktigt bra filmer.

Det ligger alltså på ditt samvete att ladda ner filmer och försämra branschen. Om man vill ha tillgång till en stor mängd filmer till mycket lågt pris så rekommenderar vi att man skaffar ett konto hos en filmtjänst på nätet där man kan prenumerera och konsumera hur mycket film man vill för en ynka månadskostnad.

Skillnaden på nedladdade och köpta filmer

Piratfilmer kan hittas i en mängd olika kvaliteter men de är aldrig eller extremt sällan i lika hög kvalitet som en köpt DVD- eller Blueray film. Den bästa kvaliteten som du kan köpa idag är s.k äkta 1080p, vilket är en kvalitet som även går att finna på piratsajter men du får aldrig samma kvalitet som vid en köpt film.

För den absolut bästa filmupplevelsen så krävs det att du köper, hyr eller ser filmen via en filmtjänst på nätet, för då vet du att du får äkta full-HD kvalitet och ett riktigt bra ljud som ger dig den bästa upplevelsen av filmen. Det är inte ovanligt att många nedladdade filmer har låga kvaliteter som 360p och 480p, vilket kan jämföras med en dålig analog signal på en CRT-TV från 70-talet.