These Final Hours (2013)

These Final Hours (2013) är en apokalyptisk thriller från Australien, där den unge Zak Hilditch står för både manus och regi. These Final Hours utspelar sig under de sista brutala timmarna på ett jordklot i kaos. När filmen startar befinner vi oss i Perth, Australien och det är tio minuter sedan en meteor slog ned i norra Atlanten. Detta innebär att det är ungefär 12 timmar kvar tills den globala eldstormen kommer att nå västra Australien.

These Final Hours fick överlag bra recensioner, men blev aldrig någon ekonomisk framgång. Särskilt mycket ros fick Angourie Rice, som spelade den unga flickan Rose.

These Final Hours fick allmänt positiva recensioner när den visades på filmfestivalen i Cannes, och Luc Bessons filmbolag EuropaCorp har kontrakterat Zak Hilditch för att göra en version av These Final Hours för kabelteve i USA. Hilditch ska både skriva manus, regissera och vara producent.

I skrivande stund är drygt 80% av alla recensioner av These Final Hours på Rotten Tomatoes positiva. Snittbetyget är 7,1 av 10 möjliga.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

Filmen äger rum i Perth och startar tio minuter efter att jorden träffats av en meteor som skapat en enorm eldstorm. Eldstormen sprider sig över jorden och beräknas nå västra Australien om ungefär tolv timmar.

James och hans flickvän Zoe har sex i hennes strandhus och hon avslöjar att hon är gravid med James barn. James är redan chockad av dödsångest och kan inte hantera nyheten. Han lämnar Zoe för att åka till en stor fest som ska hålla på tills eldstormen når Perth.

På vägen till festen får James sin bil stulen och träffar sedan på två män som har kidnappat den unga flickan Rose för att våldta henne. James dödar kidnapparna och befriar Rose, som berättar att hon kommit ifrån sin pappa i Perthförorten Malaga när de var på väg till mosterns hus i Roleystone.

James vill inte slösa bensin på att köra Rose dit hon ska men vill inte heller lämna henne där hon är, så han beslutar sig för att köra henne till sin syster. När de anländer till James systers hus visar det sig dock att systern och hennes make ligger döda i duschen, och tre kors märker ut vad som förmodligen är deras döttrars gravar.

James kör vidare till festen och låter Rose följa med. Festen är fylld av personer som vet att de snart ska dö och beter sig därefter. Efter att Rose har blivit påtrugad en ecstasytablett blir hon sjuk, och James beslutar sig för att han ska använda sin sista tid i livet åt att se till att Rose får återförenas med sin familj. Först tar de en sväng förbi James mammas hus, där mor och son förlåter varandra för gammalt groll och mamman ger bensin åt James och kläder åt Rose.

Därefter fortsätter James och Rose till huset där hennes familj ska vara, men när kommer fram hittar James familjens döda kroppar. Tillsammans placerar de Rose pappas kropp vid en damm. James berättar för Rose om Zoe och graviditeten, och Rose övertygar honom om att återvända till Zoe medan det fortfarande finns tid.

Den annalkande eldstormen gör att James bil överhettar på vägen till Zoes hus och han får springa sista biten. Han hittar Zoe på stranden, där hon sitter och ser ut över den inkommande eldstormen. Till en början är hon fientligt inställd till James, men de två blir snabbt sams igen och bedyrar sin kärlek till varandra. De tar varandra i famnen och vänder sig mot havet innan de förgörs av eldstormen.

Korta fakta om These Final Hours

Regissör Zak Hilditch
Producent Liz Kearney
Manusförfattare Zak Hilditch
Originalmusik Cornel Wilczek
Fotograf Bonnie Elliott
Klippning Nick Meyers
Produktionsbolag
 • 8th in Line
 • XYZ Films
Distributionsbolag Roadshow Films
Världspremiär
 • 2 augusti 2013 (Melbourne IFF, Australien)
Running time 87 minuter
Country Australien
Language Engelska

Rollista (i urval)

 • Nathan Phillips som James
 • Angourie Rice som Rose
 • Jessica De Gouw som Zoe
 • Daniel Henshall som Freddy
 • Kathryn Beck som Vicki
 • David Field som Radio Man
 • Sarah Snook som Mandys mor
 • Lynette Curran som James mor