Bildkvalitet och utrustning

ljudbildNär man tittar på film så är naturligtvis bildkvaliteten väldigt viktig. För att få den absolut bästa bilden så finns det ett antal saker att tänka på vad gäller filmens källa och den utrustning du använder. Det är faktiskt många fler faktorer som spelar in än man tror för att man ska få en bra bild som ger filmen och källans kvalitet rättvisa.

Filmens källa och dina krav

Det är i första hand dina egna krav som ska avgöra filmens källa, alltså vartifrån du spelar upp filmen, t.ex via DVD, Blueray, streamingtjänst eller via nedladdade filmer. Om du t.ex har en Blueray spelare och hyr eller köper filmer så finns det all anledning att vara noga med resten av din utrustning, just för att Blueray filmer levererar den högsta kvaliteten. För att göra det enkelt så har du en lathund nedan att utgå efter.

Blueray skiva
Här är resten av din utrustning som viktigast och du bör läsa mer nedan för att få ut mest av dina filmer.

DVD skiva
Kvaliteten är hög och det finns absolut anledning att vara noga med din utrustning.

Streamingtjänst
Om du prenumererar på streamingtjänster som Netflix eller ViaPlay så ska du absolut vara noga med din utrustning. Om du använder streamingtjänster från piratsajter så kommer kvaliteten däremot att generellt vara låg.

Nedladdade filmer
Om du laddar ner filmer från nätet så kommer du få en stor blandning av kvalitet. Ju större filmen/filen är destå högre kvalitet kommer filmen att ha. Titta efter filmens upplösning då den ofta specificeras på nedladdningssidan.

  • 360p – Mycket låg kvalitet och upplevs jobbig för många
  • 480p – Låg kvalitet men duger för många
  • 720p – Generell DVD-kvalitet som kan ge bra ljud och bild
  • 1080p – Ofta hög kvalitet men ska inte jämföras med äkta, köpt Blueray

Välj rätt TV efter källa och krav

Om du har mycket höga krav och vet med dig om att du kommer att köpa och/eller hyra Blueray filmer så ska du absolut satsa på en dyrare TV med full-HD, gärna 4k om då det är den framtida upplösningen som kommer att ersätta 1080p – Blueray upplösningen. Detta gäller även om du prenumererar på betalda streamingtjänster.

Tänk också på att införskaffa riktigt bra kablar mellan din DVD- eller Bluerayspelare samt din dator. Det kan vara väldigt avgörande för kvaliteten. Använd helst HDMI kablar mellan de olika utrustningarna du använder.

Om du däremot vet att du kommer att ladda hem mycket film eller streama piratfilmer samt se på gamla DVD-filmer, så är inte TV’n jätteviktigt. Eftersom du inte kommer ha en bra och högkvalitativ signal från filmens källa, så blir TV’n mindre viktig i sammanhanget.

Rätt ljud för dina krav och din upplevelse

När det kommer till ljud och filmer så finns det en uppsjö av alternativ där du bör känna till ett par saker innan du går till elektronikaffären. Först och främst måste du bestämma vilken typ av ljud och vilken upplevelse du vill få ut av dina filmer. Ljudtyperna benäms med siffror som står för antal högtalare, med eller utan subwoofer (baslåda). En subwoofer är framför allt viktig om du vill ha ut ett stort ljud där du vill uppleva filmens effekter på bästa sätt. Nedan ser du de vanligaste ljudtyperna.

2.0
Två högtalare som är placerade på var sin sida av din TV, utan subwoofer. Denna ljudtyp får du genom en vanlig TV och det ger ett ganska platt ljud som endast kommer rakt framifrån.
2.1
Samma som ovan fast med subwoofer. Ljudbilden blir fortfarande platt men du får ett större ljud med kraftigare effekter.
4.0
Två högtalare som är placerade på var sin sida av din TV och ytterligare två bakom eller bredvid sittplatserna, utan subwoofer. Detta ger ett mer omgivande ljud och en trevligare upplevelse.
4.1
Samma som ovan fast med subwoofer. Här får du ett omgivande och stort ljud som ger en bra upplevelse.
5.0 (Surround/hemmabio)
Två högtalare som är placerade på var sin sida av din TV och två bakom eller bredvid sittplatserna samt ytterligare en högtalare som är placerad i mitten ovanför eller under din TV, utan subwoofer. Detta ger ett mycket omgivande ljud med mycket mer ljuddetaljer och tydligare tal än vid 4.0 och 4.1.
5.1 (Surround/hemmabio)
Samma som ovan fast med subwoofer. Ger samma ljudbild som 5.0 men med mer bas för mer kraft och en större upplevelse vid effekter i filmerna.
7.1 (Surround/hemmabio)
Nu får du 7 högtalare som placeras runt omkring dig i hela rummet samt en subwoofer som avger de lägsta frekvenserna för kraftiga explosioner och smällar samt dovare ljud. Denna ljudbild kan närmast liknas vid en biosalong och med rätt utrustning så får du en fantastisk upplevelse.
Virtuellt surround (Surround/hemmabio)
Om du vill ha en bra filmupplevelse utan massor av högtalare placerade i rummet, så kan du införskaffa en soundbar eller så kallad ljudlimpa. Det är en avlång högtalare med eller utan subwoofer som placeras under TV’n på t.ex TV-bänken. Denna utrustning spelar upp ett virtuellt surroundljud där ljudvågorna spelas ut i olika riktningar i rummet. Ljudvågorna studsar sedan mellan väggarna och du får en upplevelse av att visst ljud kommer från sidorna och bakifrån, alltså surroundljud.

Vad ska du välja?

Om du inte har stora krav på ljudet i dina filmer så kan du oftast använda de högtalare som finns i din TV. Om du vill ha lite kraftigare ljud men inte bryr dig så mycket om s.k ”surround” så kan du köpa en vanlig stereo och koppla till din TV. Om du vill ha ett surroundljud och en bra filmupplevelse så bör du välja från 5.0 – 7.1 eller en soundbar.

Tänk på att du får det du betalar för! Det finns mycket goda anledningar till varför vissa ljudpaket kostar 3000 kr medan andra kostar 30.000 kr. Tro inte att du kan jämföra dessa anläggningar eller ”Det duger åt mig!….” Provlyssna innan du handlar och se till att få en anläggning som möter dina krav.