Undvik att köpa falska filmer

falska filmerNär man väljer att köa en DVD skiva gör man det som regel för att man tycker om filmen och man vill stödja film studion. Man bör därför göra vad man kan för att inte köpa piratkopior. Piratkopior håller inte sällan dålig kvalitet och även om e håller god kvalitet så känns det alltid mindre roligt att ha en piratkopia gömd i en låda än det känns att ha ett original i bokhyllan.

Om du köper dina DVD skivor på den svenska marknaden i butiker eller genom välrenommerade webbutiker behöver du inte oroa dig för piratkopior. Om du däremot köper DVD via annonser, från utlandet eller på marknader så lönar det sig att vara försiktig. Detta är extra sant när du köper DVD skivor från Ebay som skeppas från Asien. Dessa är ofta piratkopior tillverkade i kinesiska fabriker. Om skivor från Asien verkar för billiga för att vara äkta så r de ofta det. Om du köper mycket DVD skivor är det värt att lära sig några trick som gör det lättare att känna igen piratkopior. Om du mot förmodan upptäcker en butik i Sverige som säljer eller som du tror säljer piratkopior så rekommenderar vi att du inte tvekar utan att du genast anmäler dem till polisen. Att folk laddar ner eller piratkopierar filmer för eget bruk är en sak, att försöka tjäna pengar på andras arbete genom att sälja piratkopior är något helt annat.

Du kan ofta identifiera piratkopior på följande sätt.

 • Billiga piratkopior har ofta omslag av dålig kvalitet och är brända på vanliga DVD skivor utan tryck. Denna typ av piratkopior kommer du främst stöta på när du reser i fattiga länder. I rikare länder kan man hitta lite bättre versioner av dessa men som fortfarande är uppenbara kopior.
 • Titta om omslaget till dvd är korrekt. Det är inte ovanligt att piratkopior använder sig av icke officiella omslag.
 • Ser dvd professionell ut eller som den skulle var hemgjord
 • Har DVD:n asiatisk text på omslaget. Om det inte rör sig om en anime flaga är detta en stor varningsflagga. Särskilt om DVD skall vara engelskspråkig.
 • Är alla DVD:er som försäljaren säljer mycket billiga, för billiga för att det skall vara sant. En butik eller försäljare kan rea ut ett fåtal Dvd skivor för att frigöra kapital och minska sina lager. Om alla Dvd är mycket billiga s¨betyder det vanligtvis att något är fel.
 • Kolla vilken region DVD du köper är för och om DVD:n släpptes för den regionen. Disney filmer släpps t.ex. nästan aldrig för region 0 (alla regioner) och skivor som annonseras som region 0 är därflör nästan alltid falska.
 • Annonserar DVD:erna som utan omslag. Detta innebär nästan garanterat att de är kopior.
 • Har DVD:n de rätta officiella hologrammen.
 • Har DVD skivorna säkerhetsförpackningar, Ie något som förhindrar att de öppnas. Om inte är det troligen kopior.
 • Annonseras DVD:n som hög kvalitativa eller DVD-9. Detta innebär nästan alltid att det är kopior. Original är alltid av hög kvalitet och marknadsför inte att de är av en speciellt hög kvalitet.
 • Om dvd:ns rygg är mycket tunn eller om dvd skivan är genomskinlig så är den troligtviss falsk
 • Om du kan se en DVD tillverkares namn någonstans på skivan är den falsk.
 • Läs DVD i datorn och se vilken datum visar att skivan skapdes. Om detta är ett mycket nytt datum, nyare är filmen är, så kan det betyda att det är en kopia. Du bär samtidigt se hur stor filen är. En DVD bör innehålla ungefär 5 GB data eller mer. Piratkopior innehåller ofta mycket mindre data.
 • Försök göra en kopia av DVD skivan. Alla äkta DVD skivor är kopieringsskyddade så om du kan kopiera det med ett vanligt bränningsprogram så är det en kopia.