Rapture-Palooza

Det här är en film som jag rekommenderar för den som är sugen på att slappna av framför en rulle som inte alls tar sig själv på allvar. Rapture-Palooza är en sciencefictionkomedi från år 2013 där Anna Kendrick och John Francis spelar ett ungt par som efter The Rapture kämpar för att besegra The Beast, spelad av Craig Robinson.

På vissa marknader har filmen släppts under namnet Ecstasy istället för Rapture-Palooza.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

Jesus hämtar hem de sina

Lindsey Lewis och hennes pojkvän Ben House befinner sig kvar på jorden efter uppryckandet (the rapture), det tillfälle i kristen eskatologi då Jesus kommer för att hämta de kristna till sig och lämna kvar resten på jorden.

Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren. Trösta därför varandra med dessa ord.”  

—  Första Thessalonikerbrevet 4:16-18

Efter uppryckandet inträder kaos på jorden och Lewis och House måste försöka klara sig i en svavelosande värld som plötsligt befolkats av onda gastar, talande gräshoppor och svärande kråkor, och där blod regnar ned från himlen.

The Beast tar kontrollen

En politiker vid namn Earl Gundy tar kontroll över regeringen i USA och börjar kalla sig själv The Beast. House far, som arbetar för The Beast, försöker rekrytera Lewis och House. Till en början vägrar de, men efter att deras dröm om att bli smörgåsförsäljare bokstavligen talat krossats ändrar de sig och accepterar jobberbjudandet.

Komplikationer tillstöter när The Beast blir förtjust i Lewis och kräver att hon ska gifta sig med honom och föda honom små ondskefulla barn. Efter att ha konsulterat bibeln sätter Lewis och House ihop en plan för att fängsla The Beast i en rymningssäker hundbur som byggts av Houses pappa. Till sin hjälp har de Lewis marijuanasäljande bror och den odöda zombiegrannen Mr Murphy. Det är viktigt att de inte dödar The Beast – då kommer han nämligen att återvända som Satan.

Lewis återvänder till The Beast palats för att hålla honom upptagen medan hennes bror röker marijuana tillsammans med de onda andar som fungerar som The Beast vaktstyrka. Samtidigt ordnar zombiegrannen en avledande manöver.

Stridigheter utbryter

Efter att Lewis har misslyckats med att få The Beast att dricka en preparerad drink kommer House in och utmanar The Beast på duell. The Beast slår House medvetslös med en champagneflaska och blir sedan skjuten av Lewis. När hon får slut på ammunition börjar hon, och House som har vaknat till liv, slå på The Beast med en skyffel innan House beslutar sig för att skjuta The Beast med den gigantiska laser som The Beast tidigare lät installera intill sin bubbelpool. När de försöker ställa in siktet förblindas de av ett starkt ljussken från himlen, och ser sedan en man som kommer ridande ned från skyn på en bevingad häst. En panikslagen House avfyrar lasern, och dödar både mannen och hästen.

Långsamt inser House att han dödad Jesus. En mycket upprörd Gud kommer ned från himlen och förklarar att de har förstört hela hans plan för mänskligheten. The Beast återvänder som Satan och slår Gud med en skyffel, varpå ett knytnävsslagsmål utbryter mellan Gud och Satan. Bägge hamnar i bubbelpoolen, där Satan medvetet släpper en stereo i vattnet och låter den elektriska chocken döda dem båda.

The Beast vakter anländer tillsammans med vaktstyrkan, och när de ser kropparna börjar de genast bråka om vem som ska ta över The Beasts plats som världens ledare. Lewis avbryter dem med att påpeka att både Gud och Satan nu är döda och alla numera är sina egna chefer.

Lewis och House öppnar sin hett efterlängtade smörgåsbutik. I slutet av filmen har den hunnit bli en stor succé, paret väntar sitt första barn och The Beasts unga son arbetar hos dem butiken.

Korta fakta om Rapture-Palooza

Regissör Paul Middleditch
Producent Ed Solomon
Manus Chris Matheson
Originalmusik Joachim Horsley
Fotografi Robert C. New
Produktionsbolag Mosaic Media Group

Mimran Schur Pictures

Distributionsbolag Lionsgate
Världspremiär
 • 7 juni, 2013
Speltid 85 minuter
Land USA
Språk Engelska

Rollista (i urval)

 • Anna Kendrick som Lindsey Lewis
 • John Francis Daley som Ben House
 • Craig Robinson som The Beast (Earl Gundy)
 • Ken Jeong som Gud
 • Rob Corddry som Walt House
 • Thomas Lennon som Mr. Murphy
 • Tyler Labine som ond ande
 • Paul Scheer som ond ande
 • Jason Gale som ond ande
 • Calum Worthy som Clark Lewis
 • John Michael Higgins som Lyle Lewis
 • Ana Gasteyer som Lora Lewis
 • Rob Huebel som Morgan
 • Stephanie Paul som Kimberly
 • Jesse Camacho som Fry
 • Andrew Fiscella som Beastley
 • Ritchie Singer som pastor Rick Forrest
 • Adrianna Costa som Liz