10 Mest överskattade filmerna

Det finns massvis med överskattade och underskattade filmer som av någon anledning fått mer eller mindre uppmärksamhet än de förtjänar. Det finns likaså många olika skäl till att en film kan få mer beröm än de förtjänar. Några anledningar till att filmer kan få mer beröm än de förtjänar inkluderar en att filmen gjorts av en regissör eller huvudrollen spelas av en stjärna med en mycket trogen och högljudd fanskara. Dessa filmer får mycket uppmärksamhet och mycket beröm hur dåliga de än är. En annan vanlig anledning att en film får mer beröm än den förtjänar är att en av stjärnorna dör under filminspelningen. Ingen vill tala illa om de döda så skådespelaren som har lämnat oss får alltid mer beröm än han eller hon förtjänar. Detta innebär inte att de  gjort en dålig insats, bara att den inte är så fantastisk som alla säger. Exempel på detta är t.ex. Heath Ledgers joker i The Dark Knight och Brandon Lee i The Crow. Båda dessa filmer var i åtanke när vi gjorde denna lista och båda var mycket nära att komma med.

Det är vanligtvis inte särskilt populärt att säga att en populär film är överskattad. Många kommer genast att börja försvara filmen och därigenom också deras smak i filmer. Här nedan tänker jag bemöta några av de allra vanligaste sakerna man får höra när man säger att man inte gillar en populär film och hur dumma dessa argument är. Innan jag gör det vill jag dock påminna alla om det inte finns objektivt bra filmer utan huruvida man gillar en film eller inte är helt och hållet subjektiv. Att gilla filmer av en viss typ är inte finare än att gilla filmer av en annan typ även om samhället ibland vill få oss att tro det. Det är därför viktigt att vi accepterar att alla inte har samma smak och att vissa kanske tycker att filmer du hatar är jättebra. Vi vet att inte alla kommer gilla denna lista eller hålla med om de filmer vi har placerat på den. Om du inte gillar vår lista rekommenderar jag att du berättar vilka filmer du tycker borde ha varit på den i kommentarsfältet nedan eller som en post i din egen blogg.

Låt oss nu titta på några vanliga argument mot att en film är överskattad.

  • Du förstår den bara inte. Detta är ett argument som närmast kan liknas vid ett personligt angrepp och som inte bör användas. Innan du använder det bör du tänka på att det kanske är tvärt om. En film som du ser som bra och överraskande kan vara tråkig och förutsägbar får någon som är smartare än dig.
  • Det säger du bara för att vara trendig eller annorlunda. Det är möjligt att helt enkelt inte gilla en film.
  • Varför är det så trendigt att tycka illa om den filmen nu. När den var ny tyckte alla om den. Först av allt så åldras inte alla filmer lika bra eller lika fort men viktigare är det faktum att i många fall tyckte många illa om filmerna när de var nya också men dessa kunde inte gör sig hörda över allt beröm. När filmen blir äldre och berömmet mindre kan alla de som om inte gillade filmen göra sig hörda.

Vi skulle lätte kunna skriva en hel artikel om dumma argument för att en film är bra eller dålig. Istället väljer vi dock att återigen påminna alla om att acceptera andras åsikter om huruvida en film är bra eller dålig och går vidare till vår lista över de 10 mest överskattade filmerna.

1: Titanic

Titanic är en film som var en stor succé när den kom och som red på och förstärkte en Titanic hysteri som redan fanns. Filmen ansågs vara mycket vacker och en trevlig romantisk saga som har satts mot en tragisk bakgrund. Filmen blev extra populär p.g.a alla tonårstjejer älskade Leonardo DiCaprio. Allt detta fick många  att bortse från att det faktiskt är en tämligen dålig film där varenda replik är en förutsägbar kliché.

Det hela blir inte bättre av att filmen har ett ologisk slut som har retat tittare sedan filmen kom ut.  Slutet är så hatat att att många hoppades att den nya 3D version skulle ha ett annat slut. Något den tyvärr inte fick. I filmens slut så offrar Leonardo DeCaprios rollfigur jack frivilligt sitt eget liv och sjunker ner under vattenytan medan Kate Winslet ligger säkert på en flotte som är mer än stor nog för dem båda. Jack skulle lätt ha kunnat  ha tagit sig upp på den. Det finns alltså ingen anledning till filmens olyckliga slut. Ett problem som lätt kunde ha löst med en annan flotte när man spelade in scenen. När man kommer tillbaka till modern tid får man se den då gamla Kate Winslet kasta en ovärderlig juvel, The hearth of the ocean, i havet som en eloge till Jack. En irriterande och onödig eloge till en irriterande och onödig död. Titanic var kanske en mycket romantisk film, tyvärr var det också en mycket dålig film.

2: Avatar

James Cameron får den tveksamma äran att inneha båda första och andra platsen på denna lista. Detta beror inte på att vi tycker illa om hans filmer eller att de är dåliga utan istället att de enligt oss är gravt överskattade. De är enligt oss helt okej filmer men inte bättre än vad ett dussin andra filmer som kommer ut varje år är.

När det kommer till Avatar så erkänner vi att filmen är snygg. Men detta är också allt den är. Allt annat är gamla klichéer och saker vi sett innan. Det hela blir inte bättre av att filmen är Pocahontas i rymden och att alla varelser har en hästsvans som används för allt från att rida djur till att ha sex. Vi kanske kunde ha förlåtit allt detta om James Cameron inte bestämde sig att detta kommersiella plagiat förtjänade tre uppföljare.

3: Children of men

Children of men är en vida uppskattad och överskattad film som handlar om en värld där det inte längre föds några barn. I filmen har en kvinna lyckats bli gravid och hon måste tas till säkerhet i hopp om att hon kan vara nyckeln till att åter göra det möjligt att få barn. Filmen hyllas ofta för sin känsla och för sin spänning. Vi kan dock inte se detta utan ser istället en film utan själ, en produkt, som helt har utvecklats för att spela på många pars värsta mardröm, att inte kunna få barn.

4: Inception

Inception är en film av Cristopher Nolan. Samma regissör som gjorde The Dark Knight som vi också funderade på att ta med på listan. Filmen handlar om en grupp specialister som går in i andra människors drömmar. Filmen sägs ofta erbjuda spänning, bra effekter och ett smart manus med ett överraskande öppet slut. Filmen har vunnit 4 Oscar. Vi anser att filmen förvisso är bra och väl värd att se. Den är dock inte i närheten av så smart som den sägas vara, det öppna slutet känns uppenbart från början och filmen är långt ifrån den bästa film som gjorts på temat. Vi rekommenderar att du istället ser Paprika (2006) som är en bättre underskattad film på samma tema.

5: Skyfall

Skyfall är en av de mest överskattade bondfilmerna. Den har populärt prisats som en mycket bra actionfilm med en modern James Bond. Vi vill dock istället hävda att det är en av de allra sämsta Bond filmerna med hål i manuset stora nog att köra en jumbojet genom. Dessa tar sig många former men de kanske största frågorna väcks kring hur Javier Bardems rollfigur kan planera sina planer som slumpvis sprider sig över stora delar av London. Filmens sista halvtimme ute i ödemarken känns också mycket svag. Skyfall är inte en helt dålig actionfilm. Men vi förväntar oss mer av en Bond film.

6: Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire handlar om en fattig Indisk pojke som vinner det stora priset i en TV tävling, vem vill bli miljonär. Hans liv som vinnare börjar dock inte alls bra. Producenterna förutsätter att han har fuskat för han kan inte kunna svaren på de frågor som ställts.  Pojken tas därför fången och utsätts för hot om fängelsestraff, fysiskt våld mm. Vi får sedan se sekvenser från hans liv där han förklarar varför han visste varje enskilt svar. Filmen är inte dålig men inte heller så bra så att den förtjänar allt sitt beröm och sina 8 oscar. Filmen har fått mycket beröm för sin handling, takt, regi och musik. Vi anser att denna film främst skall ses som en framgång för brittisk films Pr-avdelning. De tog en mycket vardaglig dussinfilm och fick den att framstå som något mer.

7: Forrest Gump

Forrest Gump är en mycket överskattad film. Något som fler och fler människor verkar inse. Många tycker dock fortfarande att det är en bra film om än inte så bra som den verkade när den först kom ut. Vi här på DVD forum vill gå ett steg längre och säga att det är en dålig, dum och deprimerande film om en förståndshandikappad man som gör allt för kärleken till en rakt igenom otrevlig kvinna som egentligen inte bryr sig om honom och gång på gång beter sig hemskt mot honom. Filmen sänder ett hemskt budskap till tittare.

8: Jackie Brown

Quentin Tarantino har gjort många mycket populära och enligt oss överskattade filmer. Den mest överskattade av alla är dock enligt oss den genuint dåliga Jackie Brown. De flesta av Tarantinos filmer är bra underhållande filmer även om de kanske inte är värda alla hyllningar de får. Jackie Brown är undantaget då den saknar den coolhet som andra Tarantino filmer har.

Missförstå oss rätt. Även om vi låter mycket negativa så uppskattar vi verkligen Tarantinos filmer och är stora fans. Vi tycker dock inte att de skall ses som mer än den dumma underhållning de är och tycker de är bisarrt med populära teorier som att hela Pulp fiction skall ses i ljuset av att väskan i filmen innehållen en själ. Ibland är en cigarr bara en cigarr och ibland är en cool film bara en cool film. Exakt vad Tarantino tänkte när han gjorde filmen är inte viktigt.

9: The Sixth Sense

De sjätte sinnet är enligt oss precis som alla andra M. Night Shyamalan filmer gravt överskattade. Filmen handlar om en pojke som spelas av Haley Joel Osment och som kan se döda människor. Filmer fokuserar på hans förhållande med Dr. Malcolm Crowe som spelas av Bruce Willis. I filmens avslutande skede får man veta att Bruce Willis har varit död genom hela filmen och inte som man tidigare trott en psykolog som anställts för att hjälpa pojken. Avslöjandet är överraskande men räddar inte denna film då åtminstone vår känsla är att man helt enkelt inte orkar bry sig om någon av karaktärerna eller huruvida de lever eller ej. Haley Joel Osment prestation som Cole Sear är också fruktansvärt överskattad och lyckas inte engagera tittaren. Samtliga filmer av M. Night Shyamalan skulle enligt oss ha kunnat hamna på denna lista då alla är överskattade dåliga filmer men vi valde att lista denna då den ofta lyft fram som hans bästa film.

10: Ben-Hur

Ben-Hur beskrivs ofta som ett episkt mästerverk med Charlton Heston i huvudrollen. Filmerna handlar om Ben-Hur som blir slav i Rom. Väl i Rom blir han sakta allt mer framgångsrik tills han kan återvända hem som en rik man. Här förväntar man sig som tittar att historien skall vara slut men man är bara lite mer än halvvägs in i filmen som sedan antar en helt annan ton och blir mycket religiös. Ben-Hur är en bra film, även om den skulle kunnat varit ännu bättre om man valt att avbryta historien tidigare. Om du inte redan har sett den är den väl värd att se. Men den är inte något episkt mästerverk.