10 Bästa romantiska komedier

Långt ifrån alla gillar romantiska komedier och många skulle hävda att den endast är för kvinnor och dejter. Detta är dock långt ifrån sant. Många romantiska komedier är bra filmer som är bra roliga filmer även om man inte är förtjust i de romantiska elementen. Exempel på mycket bra filmer som alla bör se inkluderar t.ex. Gross Point Blank och The 40 years old virgin som båda är mycket bra komedier som bara råkar ha romantiska element.

Det finns en mycket lång rad populära romantiska komedier och det finns väldigt många andra filmer som förtjänar att vara på denna lista nästan lika mycket som de filmer som tog sig till listan. Ett exempel på detta är att listan inte innehåller några filmer av Jennifer Anistone trots att hon är så starkt förknippad med romantiska komedier. Detta beror på att hon gjort många bra romantiska komedier men ingen av dem framstår som bra nog att vara med på denna lista.

Nedan hittar du vår lista över de tio bästa romantiska komedierna genom tiderna.

1: När Harry möte Sally

När Harry möte Sally är kanske mest berömd för att den innehåller vad som troligen är filmhistoriens mest berömda scen där Meg Ryan simulerar en orgasm i ett kafé. Scenen är så berömd att kaféet där scenen utspelas har blivit en turistattraktion. Den manliga huvudrollen spelas av Billy Crystal.

Filmen handlar om huruvida män och kvinnor kan vara bara vänner eller om det alltid för eller senare kommer leda till något mer. De båda vännerna diskuterar  sina olika syn på sex. När Harry möter Sally är den första film många tänker på när de tänker på romantiska komedier. ( I vart fall om de inte tänker på Jenneifer Anistone )

2: Four Weddings and a Funeral

Four Weddings and a Funeral (Fyra bröllop och en begravning) är en romantisk komedi med Hugh Grant och Andie McDowell i huvudrollerna. Filmen handlar om hur de två huvudrollsinnehavarna träffas och förälskar sig i varandra över en tidsperiod som spänner fyra bröllop och en begravning. Givetvis går deras relation igenom en rad prövningar under tiden. Detta är en film som mest tilltalar kvinnor. Något som skulle kunna sägas vara sant för de flesta romcoms men som är extra sant i denna film då den innehåller extra mycket känslor och lite mindre komedi än de flesta andra romcoms.

3: High fidelity

High Fidelity är den första av två filmer med John Cusack i huvudrollen som tagit sig upp på vår lista. High Fidelity är baserad på en bok av Nick Hornby och handlar om Rob Gordon som driver en skivbutik och älskar musik men inte kan förstå sig på kvinnor. Rob Gordon börjar därför  träffa gamla flickvänner för att se vad han gör fel och vad som hindrar honom från att hitta äkta kärlek.

4: There is Something about Mary

There is Something about Mary är en mycket rolig och välkänd romantisk komedi. Filmen handlar om Mary som spelas av Cameron Diaz. Mary är en kvinna som ingen man kan undvika att förälska sig i. Filmen handlar om Mary och hur alla män på ett eller annat sätt försöker vinna hennes uppmärksamhet och kärlek. Filmen innehåller flera mycket berömda scener.

5: Gross Point blank

Gross Point Blank är en romantisk komedi med John Cusack, Minnie Driver, Alan Arkin, och Dan Aykroyd. John Cusack spelar huvudrollen som en oberoende lönnmördare som p.g.a. ett jobb måste återvända till sin hemstad och sin High school reunion för att slutföra ett kontrakt. Väl där träffar han en gammal flickvän och börjar ifrågasätta de val han har gjort i livet. Precis som du kan förvänta dig i en romantisk komedi så övervinner kärlek i slutet allt annat. Dan Aykroyd gör en utmärkt roll som en konkurrerande lönnmördare.

6: Sleepless in Seattle

Sleepless in Seattle är den andra filmen på denna lista där den kvinnliga huvudrollen spelas av Meg Ryan.. Den manliga huvudrollen spelas av Tom Hanks. Tom Hanks och Meg Ryan skulle senare göra en annan mycket bra romantisk komedi tillsammans, You got mail.

Filmen handlar om Sam Baldwin som har svårt att gå vidare efter hans fru dör i cancer. Hans unga son ringer in till radion för att hitta en ny flickvän till sin far. Sam övertygas att berätta sin historia och hur mycket han saknar sin fru på radio. Något som får hundratals kvinnor som blivit rörda av hans historia att kontakta honom. En av de som svarar är Meg Ryans rollfigur Annie Reed. Filmen handlar sedan om hur dessa två personer sakta förälskar sig i varandra.

Sleepless in seattle är till stora delar inspirerad av filmen An Affair to Remember från 1957 och innehåller flera scener och musik som är hämtade direkt från detta original.

7: Pretty Woman

Pretty woman är en av de mest berömda romantiska komedierna genom tiderna. Filmen med Julia Robert och Richard Gere i huvudrollerna handlar om hur en rik man förälskar sig i en gatuprostituerad och de svårigheter hon upplever när hon försöker föra sig i hans värld.

Denna film startade på många sätt Julia Roberts karriär.

8: Ground Hog Day

Groundhog day är en populär och rolig romantisk fantasy komedi med Bill Murray i huvudrollen och Andie MacDowell och Chris Elliott i stödjande roller. Filmen handlar om Phil Connors som fastnar i en tidsloop och upplever samma dag om och om igen. Inledningsvis så utnyttjar han detta faktum för att ägna sig åt diverse perversiteter och försöker begå självmord flera gånger. Senare i filmen börjar han dock omvärdera sitt liv och hur han lever det. Filmen anses generellt som en av de absolut bästa komedierna genom tiderna.

9: 10 things I hate about you

10 things I hate about you är en romantisk komedi som gav upphov till en tv serie med samma namn men andra skådespelare. Tv serien bygger på filmen men är inte en direkt fortsättning. Filmen innehåller en lång rad framstående skådespelare såsom Julia Stiles, Heath Ledger och. Joseph Gordon-Levitt. Den är baserad på Shakespeare så tuktas en argbigga.

10: The 40 year old virgin

The 40 year old virgin är en mycket populär komedi som startade Steve Carells karriär. Filmen skrevs och regisserades av Judd Apatow. Filmen handlar precis som man kan tro om en 40 årig mans försök att ha sex för första gången. Till sin hjälp har han en grupp vänner som tycker det är dags för honom att få till det. Filmen innehåller en lång rad klassiska scener såsom scenen där Carell blir vaxad. Filmen slutar såsom man kan tänka sig med att huvudrollsinnehavaren finner äkta kärlek. Filmen inspirerade en Bollywoood remake.

The 40 year old virgin är en mycket rolig komedi som är väl värd att se även om man inte tycker om romantiska komedier.