10 bästa science fiction filmerna

Långt ifrån alla gillar sci-fi filmer. Många tycker de är fåniga filmer som saknar djup och själ. Detta beror delvis på att det finns fruktansvärt många  dåliga sci-fi filmer och delvis på att vissa kan ha problem att se bortom de grundläggande elementen till de djupare frågeställningarna i sci-fi filmer. Turligt nog finns det även många såsom jag som älskar sci-fi filmer och kan spendera timmar med att prata om dem

Om du har en vän som inte gillar sci-fi och du vill visa dem att det faktiskt finns många bra sci-fi filmer så rekommenderar jag att du visar dem en av filmerna på denna lista. Vilken film som är det bästa valet beror på din väns personlighet men generellt sätt är Terminator och Aliens troligen de mest lätt tillgängliga filmerna på denna lista för personer som inte gillar sci-fi.

Det finns en lång rad filmer som kanske skulle vara värda en plats på denna lista men som vi av ett eller annat skäl valt att inte ta med. Några av dessa filmer inkluderar Avatar, 2001: A space odyssey, Close encounter of the third kind, The day the Earth stood still, planet of the apes, invasion of the body snatchers, femte elementet, distrikt 9, kontakt, och Species.

Om du saknar filmer såsom Captain America – The winter soldier och Iron man på denna lista så beror det på att vi inte ser dessa filmer som sci-fi filmer utan snarare som superhjälte filmer. Båda filmerna finns med på vår lista över de bästa superhjälte filmerna. Vi låter dock Marvel filmen Guardians of the Galaxy vara med på vår lista eftersom den utspelar sig i rymden och ingen av karaktärerna kan sägas vara superhjältar.

1: Star Wars

Om du gillar sci-fi filmer så gillar du Star Wars. Så enkelt är det bara. Star Wars är en episk rymdsaga olik alla andra och den öppnade dörrarna för många av de sci-fi filmer vi har fått se senare. Den visade att sci-fi filmer kan vara stora kassasuccéer och mycket lönsamma för filmbolagen. Vissa skulle hävda att Empire strikes back är bättre än ettan men vi låter här ettan representera hela original trilogin. Vi vill nämligen inte ta med flera Star Wars filmer på denna lista även om alla tre filmerna förtjänar en plast. Vi glömmer här de nyare filmerna helt då vi inte tycker de förtjänar att ses som Star Wars filmer. Förhoppningsvis blir den tredje trilogin bättre.

2: Alien

Alien är ett mörkt Sci-fi mästerverk. Precis som är fallet med Star Wars skulle flera av Alien filmerna kunna platsa på denna lista. Då vi inte kan välja en favorit så listar vi den första filmen och låter den representera samtliga Alienfilmer. När vi säger samtliga Alienfilmer så räknar vi inte med alien vs Predator som vi inte ser som en riktig alien film.

3: Blade Runner

Blade runner är ett filosofiskt och estetiskt mästerverk. Den tvingar oss att fråga oss själva vad det innebär att vara människa. Det på samma gång mycket definitiva och öppna slutet hjälper till att göra denna film till något extra. Om man inte vill tänka kan man bara se ett lyckligt slut där huvudrollsinnehavaren besegrar de onda. Om man däremot känner för att gå djupare in i filmen så lämnar den tittaren med fler frågor än vad den började med. Inte minst huruvida huvudpersonen själv är en riktig människa eller en syntetisk livsform. Vi gillar också att det finns flera olika versioner och flera olika slut på denna film.

4: Matrix

Matrix är en annan sci-fi film som kombinerar bra action med en djup filosofiskt intressant historia. Matrix var helt banbrytande när den kom och visade action av en typ som ingen sett tidigare. Användandet av Wire-figting på ett sätt såsom i Matrix är kanske vanligt idag men det är något vi helt har Matrix att tacka för då denna film introducerade dessa tekniker och detta sätt att avbilda slagsmålsscener. Matrix skulle platsa på den lista bara för sin action men den filosofiska fråga som filmen baserar sig på, vad som är verkligt, och hur den fråga behandlas gör filmen till ett sant mästerverk.

Matrix är precis som många andra filmer på denna list en del i en trilogi men till skillnad från de flesta andra trilogier finns det här inget tvivel om vilken av filmerna som förtjänar att vara på vår lista då de två uppföljarna var stora besvikelser för alla som sett den första filmen.

5: Guardians of the Galaxy

Guardians of the galaxy är den nyaste filmen på denna lista och många skulle kanske hävda att den inte platsar. Vi anser dock att den är en mycket bra fartfylld film som balanserar bra effekter, action och humor på ett nästan perfekt sätt. Den är också en del av Marvels utmärkta expanderade universum och vi tror att senare filmer om Guardians of the Galaxy kan bli ännu bättre.

6: Star Trek 2 – The Wrath of Kahn

Star trek filmerna var överlag relativt dåliga och gavs aldrig någon riktigt stor budget. Inte nog stora föra att göra  rymdäventyr av Star Trek kaliber i vart fall. Detta ändrades egentligen inte tills filmseriens nystart under 2000 talet. Detta hindrade dock inte Star Trek 2 – The Wrath of Kahn från att bli en riktigt bra film. En kult film och den klart bästa Star Trek filmen.

7: Terminator 2: Judgment Day

Terminator 2: Judgment Day var otroligt snygg när den först kom och innehöll en lång rad effekter ingen någonsin hade sett igen. Idag är effekterna inte särskilt speciella men det är fortfarande en mycket bra film i en film serie som annars är ganska överskattad. Ingen skulle förmodligen komma ihåg Terminator 1 om det inte var för Terminator två och dess stora framgångar.

Filmen förblir en av Arnold Schwarzenegger mest ikoniska filmer och en av James Camerons största succéer (I konkurrens med filmer såsom Titanic, Avatar och Aliens (på listans andraplats). Terminator 2: Judgment Day vann 4 Oscar.

8: ET

ET- The Extra-Terrestrial är den enda barnfilmen på denna lista. Denna film är ett av Steven Spielbergs mästerverk och platsar på denna lista trots att den inte innehåller någon action och mycket lite humor. Detta är istället en mycket trevlig ”må-bra” film som berättar historien om några barn som finner modet att hjälpa en utomjordisk botanist att kontakta sina vänner och ta sig hem igen. Filmen är en av den unga Drew Barrymores absolut bästa roller. Denna film är kanske mest lämpad för barn men om du inte har sett den är den väl värd att se även om du är vuxen.

9: Back to The future

Back to the future är en av de få komedier att hamna på denna lista. Filmen är lite fånig men det går inte att förneka det kulturella inflytande denna trilogi har haft. Filmen gjorde De Loreans extremt coola, fick alla att vilja ha en hoverboard och Marty McFlys tennisskor. Den gav oss även en lång rad berömda citat. Denna film är precis som så många andra filmer på denna lista en trilogi. Samtliga filmer i denna trilogi är väl värda att se även om de kanske inte håller ettans standard.

10: Serenity

Många blir kanske förvånade att se denna i sammanhanget relativt okända film baserad på en Tv serie på denna listan. Faktum kvarstår dock att Firefly är en av de bästa sci-fi serierna någonsin och det är en skandal att Fox lade ner den när de gjorde. Filmen serenity är kanske inte bra nog för att plasta på denna lista, men om man ser den som en del av Firefly serier är den definitivt värd att vara här. Därför har vi som en eloge till serien valt att ta med Serenity på 10 plats.

Håller du med oss om våra val. Vilka filmer tycker du borde ha varit på listan. Berätta får oss nedan.