Carnival of Souls (1962)

Rysaren Carnival of Souls är en indierulle från USA som hade premiär år 1962, med Candace Hilligoss i huvudrollen som den unga kvinna som känner sig märkligt lockad till en övergiven paviljong i Utah efter att ha varit med i en bilolycka.

Herk Harvey har både regisserat och producerat filmen, och manuset är ett samarbete mellan honom och John Clifford. Harvey spelar dessutom rollen som det viktigaste spöket i denna gastkramande historia.

Carnival of Souls fick inte särskilt mycket uppmärksamhet när den gick upp på biograferna i början av 1960-talet, men idag åtnjuter den kultstatus och både David Lynch och George A. Romero har i intervjuer listat Carnival of Souls som en viktig inspirationskälla för det egna skapandet. Carnival of Souls är den typen av film som bygger mer på kuslig stämning än på maffiga specialeffekter, vilket förmodligen är en av anledningarna till att den har åldrats så väl.

Den ursprungliga Carnival of Souls är 84 minuter lång, men en version som gick upp på vissa biografer hade klippts ned till 78 minuter av Herz-Lion. Legend Film erbjuder både en färgversion och i en svartvit version av den 84 minuter långa filmen, och då ingår även ett kommentarsspår av Michael J. Nelson (mest känd från Mystery Science Theater 3000).

År 2012 restaurerades filmen av Academy Film Archive.

År 2016 släppte Criterion Collection Carnival of Souls i formatet Blu-ray.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

Bilolyckan

Tre kvinnor är ute och åker bil när en grupp män utmanar dem att köra ikapp. När de båda bilarna i hög hastighet åker över en bro far kvinnornas bil ut från vägen och störtar ned i vattnet. Polisen söker efter kropparna i flera timmar utan att hitta dem, men en av kvinnorna – Mary Henry (Candace Hilligoss) kommer mirakulöst upp till ytan vid liv. Hon minns dock inte hur hon överlevt.

Vägen till Utah

Efter olyckan kör Mary till Utah där hon ska spela orgel i en kyrka. Plötsligt kan hon inte få in något annat än brus på bilradion, och hon passerar en stor övergiven paviljong på stranden till den stora saltsjön. En stund senare ser hon inte sin egen spegelbild i backspegeln utan det är ett blekt och spöklikt ansikte som stirrar på henne från spegeln. När denna figur plötsligt befinner sig framför bilen istället kör hon av vägen. Hon tar sig till en bensinstation där biträdet berättar för henne att paviljongen först var ett badhus, sedan ett dansställe och slutligen ett tivoli innan det slog igen.

I staden

Mary hyr ett rum i staden, men den spöklika varelsen tycks dock ha följt efter henne och dyker upp titt som tätt, vilket skrämmer Mary och får henne att må allt sämre. Hon börjar också drabbas av korta perioder då hon verkar vara både osynlig och omöjlig att höra för andra människor omkring henne.

När Mary börjar spela på kyrkorgeln inleder hon med en psalm, men övergår sedan mot sin vilja till ett obehagligt musikstycke. Som i trans ser hon den spöklika varelsen dansa tillsammans med andra vålnader i paviljongen. Kyrkans präst hör henne spela, blir upprörd över den profana musiken och kräver att hon slutar sitt arbete som organist.

En vettskrämd Mary som inte vågar vara ensam går med på att dejta John Linden, som hyr rum i samma hus som hon. När de återvänder hem från en dejt får han följa med henne in på rummet, men där ser hon spöket i spegeln och försöker berätta för Linden vad som pågår. Han tror att hon har blivit galen och lämnar rummet.

Paviljongen

Mary känner sig manad att besöka paviljongen, men väl där blir hon överfallen av spöket och en samling andra vålnader. Efter ett misslyckat flyktförsök ser hon vålnaderna dansa i paviljongen, och en blekare version av henne själv dansar med spöket från spegeln. Mary springer iväg och vålnaderna jagar ut henne på stranden, där hon kollapsar och vålnaderna kastar sig över henne.

Prästen kommer för att leta efter Mary i paviljongen, tillsammans med en läkare och en polis. De finner bara hennes fotspår i sanden och de slutar abrupt – utan att det går att hitta någon kropp.

Tillbaka i Kansas har den sjunkna bilen äntligen hittats och dras upp ur vattnet. Alla tre kvinnorna sitter döda i bilen – även Mary.

Korta fakta om Carnival of Souls

Regissör Herk Harvey
Producent Herk Harvey
Manusförfattare Herk HarveyJohn Clifford
Originalmusik Gene Moore
Fotograf Maurice Prather
Klippning Bill de JarnetteDan Palmquist
Distributionsbolag Herts-Lion International Corp.
Världspremiär
  • 26 september, 1962
Speltid 84 minuter (director’s cut)
Land USA
Språk Engelska

Rollistan (i urval)

Candace Hilligoss som Mary Henry

Frances Feist som Mrs. Thomas

Sidney Berger som John Linden

Art Ellison som prästen

Stan Levitt som Doktor Samuels

Dan Palmquist som bensinstationsbiträde

Herk Harvey som spöket

Produktion

Herk Harvey fick idén till Carnival of Souls efter att ha kört förbi den övergivna Saltair Pavillion i Salt Lake City, Utah. Han hade precis spelat in en film för Centron Corporation i Kalifornien och var på väg hem till Kansas. På den här tiden arbetade Harvey med att regissera och producera informationsfilmer och företagsfilmer på uppdrag av Centron Corporation.

Harvey lyckades samla ihop $17 000 genom att be lokala affärsmän att investera $500 kvar. I övrigt hade Harvey $13 000 i kredit, vilket gav en total budget på $30 000.

För inspelningen av Carnival of Souls anställde Harvey den då okända skådespelerskan Candace Hilligoss och i övrigt befolkade han huvudsakligen filmen med lokalbor. Filmen spelades in på plats i Lawrence och Salt Lake City, och inspelningen tog inte mer än tre veckor. Harvey använde alla knep han lärt sig under sitt arbetet med företagsfilmer för att hålla kostnaderna nere. Han använde sig till exempel inte av kostsam trickfilmning för att åstadkomma en illusion av att skådespelerskan befann sig i en rullande bil, utan införskaffade istället en batteridriven handhållen Arriflex-kamera som kunde användas för att filma inuti en bil som faktiskt var i rörelse.